تغیر مسیر یافته از - الشهاب الثاقب
زمان تقریبی مطالعه: 4 دقیقه
 

الشهاب الثاقب فی وجوب صلاة الجمعة العینی (کتاب)





الشهاب الثاقب فی وجوب صلاة الجمعة العینی تالیف محمد محسن ابن شاه مرتضی ابن شاه محمود مشهور به فیض کاشانی داماد صدر المتالهین و از علمای بزرگ شیعه در قرن یازدهم و متوفای سال ۱۰۹۱ هجری قمری است.


۱ - شیوه نگارش



فیض کاشانی در این کتاب به سبکی اجتهادی به بررسی وجوب نماز جمعه پرداخته است. وی با بررسی آیات، روایات، اجماع و ادله عقلی قائل به وجوب عینی نماز جمعه شده است.

۲ - ارزش و اعتبار کتاب



این کتاب اثری ارزشمند برای تحقیق درباره وجوب نماز جمعه می‌باشد. در این کتاب به صورت استدلالی و اجتهادی ادله وجوب نماز جمعه بررسی شده است.

۳ - مباحث کتاب



این کتاب در یک مقدمه و هشت باب آمده است. استدلال به کلام الله ، احادیث پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم کلام ائمه علیه‌السّلام ، اجماع، وجوه عقلی، جواب از شبهات مخالفین، رد اجماعات منقوله ، اخبار وارده در تشویق به نماز جمعه، از مباحثی است که در این کتاب مطرح می‌شود.

۴ - رد بر کتاب



مولی اسماعیل خواجوی مازندرانی ، متوفای سال ۱۱۷۳ هجری قمری، کتاب در رد کتاب الشهاب الثاقب نوشته‌اند به نام الرد علی الشهاب الثاقب.
همچنین شاگرد فیض کاشانی نیز کتاب دیگری در رد کتاب الشهاب الثاقب نوشته‌اند به نام الرد علی الشهاب الثاقب.
نام مؤلف مولی امین بن عبد الوهاب می‌باشد و تاریخ نگارش آن سال ۱۱۲۷ هجری قمری است. البته این کتاب به صورت شرح نوشته شده است و از فیض کاشانی با احترام تعبیر می‌کند مانند شیخنا و مولانا.

۵ - رساله فارسی



مؤلف کتاب دیگری به زبان فارسی درباره نماز جمعه به نام ابواب الجنان قبل از کتاب الشهاب الثاقب به نگارش در آورده‌اند، در سال ۱۰۵۵ هجری قمری.

۶ - تاریخ نگارش



تاریخ پایان نگارش این کتاب سال ۱۰۵۷ هجری قمری بوده است.

۷ - معرفی کتاب



آقا بزرگ تهرانی مؤلف کتاب ارزشمند الذریعة الی تصانیف الشیعة درباره این کتاب می‌فرماید:
«الشهاب الثاقب للمحقق المحدث الفیض المولی محمد بن مرتضی المدعو بمحسن الکاشانی المتوفی سنة ۱۰۹۱ طبع فی النجف الاشرف فی سنة ۱۳۶۸، و هو فی اثبات الوجوب العینی لصلاة الجمعة فی زمان الغیبة، فرغ منه فی سنة ۱۰۵۷ قال فی فهرس تصانیفه: ان فیه تحقیق الاجماع و ذکر ما هو حجة و ما لیس بحجة و تزییف الاجماعات المنقولة التی هی منشا الخلاف بین العلماء فی وجوبها، و له (ابواب الجنان) فی صلاة الجمعة فی (ج ۱ ص۷۷)
و کان تالیفه قبل الشهاب هذا فانه فرغ منه فی ۱۰۵۵ طبق مادة (فتحت ابواب جناننا) و قد مر ان فی رسالة صلاة الجمعة للمولی محمد تقی المجلسی عین بعض عبارات الشهاب الثاقب للفیض و مر الرد علیه فی (ج۱۰ ص۲۰۲) کما مر بعنوان الشرح له ایضا فی (ص ۳۴۴ ، ج۱۳) و اول الشهاب: (الحمد لله الذی جعل دلیل وجوب صلاة الجمعة من اوضح الدلائل...).
کتاب الشهاب الثاقب نوشته محقق و محدث، فیض مولی محمد فرزند مرتضی مشهور به محسن کاشانی ، متوفای سال ۱۰۹۱ هجری قمری.
این کتاب در شهر نجف اشرف در سال ۱۳۶۸ هجری قمری به چاپ رسیده است. این کتاب در اثبات واجب عینی بودن نماز جمعه در عصر غیبت می‌باشد. مؤلف در سال ۱۰۵۷ نگارش آن را به پایان رسانده است. وی در فهرست آثارش درباره این کتاب می‌فرماید: این کتاب شامل تحقیقی درباره اجماع ، ادله حجت و غیر حجت، رد اجماعات منقوله که منشاء اختلاف میان علما در وجوب نماز جمعه شده است. مؤلف کتاب دیگری به نام ابواب الجنان به زبان فارسی درباره نماز جمعه به نگارش درآورده است. که در جلد ۱ ص۱۷ الذریعة به آن اشاره شده.
تاریخ نگارش ابواب الجنان قبل از نگارش شهاب بوده، یعنی سال ۱۰۵۵ هجری قمری. بر طبق ماده فتحت ابواب جناننا. مولی محمد تقی مجلسی رساله‌ای دارند در نماز جمعه که در آن عین بعضی از عبارات الشهاب الثاقب در آن آمده. بر این کتاب ردی نیز نوشته شده که در الذریعه به آن اشاره شده است. و شرحی نیز نوشته شده که در جلد ۱۳ ص۳۴۴ الذریعه به آن اشاره شده است. اول کتاب شهاب این عبارت آمده: حمد خدایی را که دلیل وجوب نماز جمعه را از روشن‌ترین ادله قرار داد.

۸ - نسخه حاضر



نسخه حاضر در برنامه، ناشر آن مؤسسه انتشاراتی اعلمی، تاریخ نشر سال ۱۴۰۱ هجری قمری در یک جلد و در قطع وزیری، به زبان عربی، چاپ دوم، بیروت، لبنان و محقق آن رؤوف جمال الدین می‌باشد.

۹ - پانویس


 
۱. الذریعة الی تصانیف الشیعة، آقا بزرگ طهرانی، ج۱۴، ص۲۵۲.    
۲. الذریعة الی تصانیف الشیعة، آقا بزرگ طهرانی، ج۱۰، ص۲۰۲.    
۳. الذریعة الی تصانیف الشیعة، آقا بزرک طهرانی، ج۱۳، ص۳۴۴.    


۱۰ - منبع



نرم افزار جامع فقه اهل بیت، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی (نور).


رده‌های این صفحه : کتاب شناسی




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.